Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 79(11): 582-859, doi: 10.5117/mab.79.12800
Economic capital voor verzekeraars
R. R. Doff
Corresponding author:
R. R. Doff © R. R. Doff. This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY-NC-ND 4.0), which permits to copy and distribute the article for non-commercial purposes, provided that the article is not altered or modified and the original author and source are credited.
Citation:
Doff RR (2005) Economic capital voor verzekeraars. Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 79(11): 582-859. https://doi.org/10.5117/mab.79.12800 |  |
Abstract In navolging van banken voeren verzekeringsmaatschappijen nu de economic capital-methode in, hoewel het nog minder ver is ontwikkeld dan bij banken. In de literatuur krijgt de problematiek bij verzekeraars veel minder aandacht dan bij de banken. Dit artikel opent de discussie met een beschrijving van de toepassing van economic capital bij verzekeraars. Na een beschrijving van de specifieke risico’s bij een verzekeraar, gaat dit artikel in op de problematiek van actuele waarde van verzekeringsverplichtingen. De actuele waarde is een centraal uitgangspunt van de economic capital-methode bij verzekeraars, een verschil met de bancaire situatie. Dat is opmerkelijk omdat het bepalen van de actuele waarde onderwerp is van discussie, ook in het kader van IFRS. Ook de rol van regelgeving (Bazel II en Solvency II) komt in het artikel aan bod, omdat het verklaart waarom verzekeraars in zekere zin achterlopen op de banken in dit kader. Om economic capital en, in het verlengde, Risk-adjusted-Return-on-Capital (RAROC) tot een succes te maken, zullen verzekeraars op korte termijn een oplossing moeten vinden voor het actuelewaardeprobleem. Dat zal een impuls zijn voor de besturing van verzekeringsmaatschappijen.