Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 77(6): 252-253, doi: 10.5117/mab.77.17500
Winst of geen winst, dat is de vraag
André Bindenga
Corresponding author:
André Bindenga © André Bindenga. This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY-NC-ND 4.0), which permits to copy and distribute the article for non-commercial purposes, provided that the article is not altered or modified and the original author and source are credited.
Citation:
Bindenga A (2003) Winst of geen winst, dat is de vraag. Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 77(6): 252-253. https://doi.org/10.5117/mab.77.17500 |  |
Abstract Shakespeare liet Hamlet bewust zijn vraag stellen, ik formuleer in de titel van deze column eenzelfde soort vraag en ik roep de lezer op om zelf het antwoord te bedenken. Tegenwoordig zijn in de jaarverslagen en jaarrekeningen van veel ondernemingen zoveel begrippen te vinden waarin de term winst voorkomt, dat men het spoor bijster raakt. Het is daarbij ook nog populair om het in het Engels te zeggen. Naast nettowinst, bedrijfswinst en operationele winst ziet men dan net earnings, earnings before interest, earnings before interest and taxes, earnings before interest, taxes and amortization en ga maar door. Alsof het al niet warrig genoeg is, komt daar de laatste jaren de discussie bij over fair value accounting. Hierbij worden activa en passiva gewaardeerd op marktwaarde en is een verschil in marktwaarden tussen begin- en eindbalans de winst. Is de marktwaarde niet objectief meetbaar aan de hand van marktnoteringen, dan zal deze moeten worden bepaald door het berekenen van de contante waarde van de geschatte netto-inkomensstroom dat het actief of passief oplevert. Sommige deskundigen spreken hier alle lof over uit, want dit is toch wel het summum van een economisch winstbegrip. Het lijkt of alle waarden uit onze bedrijfseconomie overboord zijn gezet.