Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 77(6): 279-286, doi: 10.5117/mab.77.17504
De Balanced Scorecard binnen een benchmarkingcontext
R. J. Admiraal,
G. J. Van Helden
Corresponding author:
R. J. Admiraal © R. J. Admiraal, G. J. Van Helden. This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY-NC-ND 4.0), which permits to copy and distribute the article for non-commercial purposes, provided that the article is not altered or modified and the original author and source are credited.
Citation:
Admiraal RJ, Van Helden GJ (2003) De Balanced Scorecard binnen een benchmarkingcontext. Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 77(6): 279-286. https://doi.org/10.5117/mab.77.17504 | |
Abstract De Nederlandse waterschappen hebben recentelijk een omvangrijk benchmarkingproject afgerond. Daarbij is gebruikgemaakt van de Balanced Scorecard. De resultaten van de benchmarking gebruiken de waterschappen om verantwoording af te leggen over hun prestaties en om hun bedrijfsvoering te verbeteren. De – in het bedrijfsleven vaak toegepaste – Balanced Scorecard is ook in de publieke sector een goed bruikbaar instrument gebleken om organisaties breder dan alleen op financiële aspecten te beoordelen. De resultaten van de benchmarking laten zien dat de waterschappen op financieel en technisch gebied redelijk goed scoren, maar op het vlak van milieu en innovatie nog het nodige werk te verzetten hebben. Vergeleken met het Best Value project in het Verenigd Koninkrijk, waarin gemeenten op al hun taken worden vergeleken, heeft het waterschapsproject een beperkte scope, omdat het slechts één van de taken van de waterschappen belicht. Het draagvlak bij de gebruikers voor het waterschapsproject lijkt echter groter dan dat van het Best Value-project. Daarom zijn de perspectieven voor daadwerkelijke prestatieverbetering gunstig.